Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svima pribli`iti Krista

Završetak Svjetske molit-vene osmine za jedinstvo kršćana, uz sudjelovanje kršćanskih biskupa, svećenstva, gradskog poglavarstva i diplomacije te vjernika, proslavljen je na blagdan Obraćenja sv. apostola Pavla, zaštitnika Subotičke biskupije, u petak 25. siječnja, u kated-rali bazilici svete Terezije Avilske u Subotici. 
»Danas je četrdeset godina od kada je papa Pavao VI. potpisao Bulu ‘Preclarissimi Pauli’ kojom je Bačku apostolsku administraturu podigao na razinu samostalne Subotičke biskupije. Podsjećamo se i stote obljetnice Molitvene osmine za jedinstvo kršćana kao i 45 godina postojanja našeg sjemeništa Paulinum. Sve je to razlog što smo danas s osobitom zahvalnošću skupa«, rekao je predvoditelj misnog slavlja, subotički biskup mons. dr. Ivan Penzeš u svom uvodnom pozdravu. 
Na proslavi su koncelebrirala tri biskupa i beogradski nadbiskup u zajedništvu sa svećenicima i đakonima Subotičke biskupije, mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolita beogradski i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, mons. László Huzsvár, biskup zrenjaninski u. m., mons. Đuro Gašparović, pomoćni biskup đakovačko-srijemski i generalni vikar za Srijem, preč. dr. Lászlo Német, tajnik Biskupske konferencije Republike Mađarske kao i predstavnici sjedinjenih crkava: Pravoslavne, Reformatorske i Evangeličke crkve – preosvećena gospoda episkopi, gospodin Irinej, episkop bački, gospodin Porfirije, naslovni episkop jegarski i vikar bački, Samuel Vrbovsky, biskup Slovačke evangeličke crkve, Árpád Dolinsky, superintendent Evangeličke crkve i István Csete Szemesi, biskup Reformatske kršćanske crkve.
NEPRESTANO MOLITI: »Neprestano molite«, istaknuo je u propovijedi na hrvatskom jeziku mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolita beogradski. »Neprestano se moliti, znači upravo to, neprestano biti sjedinjen s Isusom Kristom kako bi i čovječanstvo postalo slično Isusu Kristu, dok  konačno On ne bude On sve u svemu i tada će biti zaista prava sreća«, zaključio je mons. Hočevar. Zatim je superintendent Evangeličke crkve, mr. Arpad Dolinsky održao prikladnu homiliju na mađarskom jeziku. 
»Da bi smo i mi mogli biti nositelji evanđeoske svjetlosti, bez čega ne možemo biti kršćani u pravom smislu te riječi, neophodno je iz dana u dan, živeći realnošću Crkve božje, ponovno i ponovno doživljavati ono neiskazivo čudo koje je apostol Pavle doživio obrativši se u vjeru Kristovu i postavši zauvijek apostol Njegove ljubavi«, rekao je pravoslavni vladika bački, gospodin Irinej, obrativši se okupljenim vjernicima na kraju svete mise. »Želim vam, na čelu s vašim preuzvišenim biskupom, da svagda tim putem idete i na taj način svjedočite. Pa da zajedno sa svima nama, po našoj moći, našoj vjeri, mi danas budemo znak po kojem će drugi ljudi, i oni koji nisu kršćani, moći po nama prepoznati Kristov lik. Jer je, po riječima Gospodnjim, samo na taj način moguće prepoznati njegove učenike – ako imaju među sobom ljubavi i ako istinski svjedoče njega. Ako On zrači kroz nas.« Na kraju euharistijskog slavlja, predstavnici svih sestrinskih crkava su svojim vjernicima udijelili božanski blagoslov u svom obredu. 
DRUGA MEĐUCRKVENA BISKUPSKA KONFERENCIJA: Na blagdan zaštitnika Subotičke biskupije, 25. siječnja, u biskupskom domu održana je Druga međucrkvena biskupska konferencija, na kojoj su sudjelovali biskupi svih tradicionalnih kršćanskih Crkava ove regije. Mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolita beogradski i preosvešteni gospodin episkop bački Irinej Bulović, ocijenili su proteklu konferenciju kao veoma uspješnu i konstruktivnu.
»Mislim da je činjenica kako smo bili svi prisutni na konferenciji od velikog značenja, znajući da smo svi mi doista, u ovim izvanrednim vremenima, jako uposleni. Drugo, što moram posebno sa svoje strane podvući jest činjenica kako smo mogli otvoreno, iskreno i srdačno razgovarati o svim onim pitanjima koja su povezana sa životom naših vjernika«, rekao je  mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolita beogradski govoreći o zaključcima konferencije. »Treće, mogli smo analizirati velike susrete ekumenskog značenja u protekloj godini i vidjeti kako te ekumenske susrete nastaviti ovdje i sada. Svakako, susretali smo se i s mnogim aktualnim pitanjima kako djelovati u ovom društvu. U ovo vrijeme smo posebno htjeli podvući važnost restitucija crkvenih dobara crkvama i vjerskim zajednicama. Naime, znamo svi dobro kako su obično vjernici davali crkvenoj zajednici svoje dobro upravo s tom velikom namjerom kako bi Crkva mogla sada i ovdje izvršava svoju zadaću, svoje poslanje. Dakle, pravedno je zahtijevati da crkve dobiju ono što je bilo njima oduzeti jer je to prirodno pravo i potreba kako bi Crkva mogla vršiti svoju ulogu. Ne radi se, dakle, o nekoj želji za posjedovanjem već jednostavno Crkva kao kvasac svakog društva, kao sol u svakom društvo, može vršiti svoju ulogu samo ako ima sredstva koja su njoj namijenjena.«
CRKVA I MEDIJI: »Osim teme restitucije crkvene imovine, razgovarali smo i o tome kao možemo zajednički raditi na polju socijalne odgovornosti Crkve«, dodaje episkop bački, gospodin Irinej »Dotaknuli smo se i veoma važne teme suradnje tradicionalnih crkava naše zemlje s medijima. Naravno, u toj oblasti važno je vidjeti kako ćemo i mi sami  organizirati vlastite medije na koje najzad imamo pravo. Ne mislim tu samo na tiskane medije, koje smo i prije imali čak i u najtežima vremenima, nego prije svega na elektroničke medije koje sada stoje na raspolaganju i Crkvi. To nije nimalo jednostavno, ni logistički, ni ekonomski, ni profesionalno ali nadamo se kako ćemo moći na tom polju zajedničkim snagama raditi na širenju evanđelja. Također, i suradnja sa svjetovnim medijima za nas je jedna od bitnih tema te smo o svemu tome postigli bratski dogovor«, pojašnjava vladika bački te ističe kako će se po potrebi, u budućnosti svakako češće susretati. Naime, pokazalo se kako je mnoštvo izazova današnjeg vremena te smatra kako je stoga tolika potreba za koordinacijom među crkvama.
Julijana Kujundžić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika